VÄX! på Kalmar konstmuseum

Kalmar konstmuseum 2015

Kalmar konstmuseum 2015

Venusskulpturer

Länk till VÄX!-bloggen på Kalmar konstmuseum

Sommaren 2015 deltog jag i en tre månader lång utställningsprocess vid Kalmar konstmuseum, där jag fick möjlighet att bygga monumentala skulpturer i lera. Det hela kulminerade med bygget av en keramikugn i Stadsparken och den mödosamma bränningen av en skulptur. Hundratals människor hade samlats den kväll ugnen öppnades, något som kanske blev sommarens största konsthändelse.

Det blev en oerhört intensiv sommar. På många sätt liknade det ett ultramaratonlopp, där pedagoger, praktikanter, konstnärer, gallerister, keramiker, barn och vuxna ur allmänheten blev en del av processen. Det kom samtidigt att bli ett integrationsprojekt som involverade svenskar, invandrare, asylsökande och turister.

Interagerandet med besökarna blev en mycket viktig del av processen. Jag svarade på frågor och berättade om processen som gör lera till keramik, om hur krävande och ovisst arbetet är. Besökarna fick även själva möjlighet att känna på hur mjuk och formbar leran kan verka – och hur lätt den kan spricka, kollapsa och deformeras i varje steg av processen.

Samtidigt med dialogen med museets besökare kunde jag skapa tre väldiga skulpturer, som blev till mästarprov för min tekniska skicklighet. Det blev tre kvinnokroppar inspirerade från fruktbarhetsgudinnor från flera kulturer i synnerhet Venus från Willendorf. Att låta kvinnokroppen ta plats som den är med breda höfter, celluliter och överdimensionerade till sin storlek kändes naturligt i den stora salen med en utsikt i konstant rörelse.

venustre20agos-c-liten