Kapellet i Kalmar Stadspark

Anabelí Díaz-venusskulpturen

Under sommaren fick jag ofta frågan hur jag skulle kunna bränna så stora skulpturer. Det var verkligen ingen lätt fråga. Den som skulle komma till min räddning var Joel, min kära vän och kollega – en lysande keramiker och skulptör och en fena på att mura. I slutet på augusti började Joel och jag bygga keramikugnen, mitt på en gräsmatta i Stadsparken. För att hinna färdigt på en vecka fick vi arbeta från åtta på morgonen till ett på natten, och lagom till lunch den sista dagen, satte Joel den sista valvstenen och hann precis med tåget hem till Arvika

Keramikugnen som nu mer liknar ett kapell eller ett tempel tillsammans med Venusskulpturen, är en symbol för interaktion, integration och återvinning. Till bygget av ugnen använde vi återvunnet material från tidigare byggprojekt i Kalmar, som förutom att vara vackert har en egen lokal historia. ”Kapellet” är den första utsmyckningen i Stadsparken utförd av en kvinnlig konstnär.

Murarmästare: Joel Stuart-Beck,
photo: Kushtrim Ternava